Zo maak je in het nieuwe jaar altijd de beste keuze!

Het nieuwe jaar is aangebroken. Dat betekent goede voornemens, planningen en misschien wel het maken van een bucket list. Maar hoe zorg je dat je dingen kiest die ook echt bij je passen? Er zijn 3 intelligentiebronnen in je lijf die je kunt raadplegen zodat je de beste keuze kunt maken. 

‘Wat wil je?’ is een van de meest fundamentele en belangrijke vragen die er zijn. Want het antwoord op deze vraag bepaalt welke keuzes we maken. En onze keuzes bepalen wie of wat we worden[1]. Het is dus van belang dat we goede keuzes maken. Doen we dat niet, dan kan ons leven snel een andere wending nemen. Zo las ik eens een stuk in een daklozenkrant dat er maar 2 of 3 ‘verkeerde’ keuzes voor nodig zijn om op straat te belanden. Nu zal het in de regel niet snel zo ver komen en wil ik niemand angstig het nieuwe jaar in laten gaan. Punt is wel dat keuzes belangrijk zijn voor de kwaliteit van ons leven. Dat weten we stiekem ook al even, anders zouden faalangst, FOMO en keuzestress niet zo vaak in het nieuws zijn. Deze bij-effecten laten wel zien dat we het lastig vinden om goede keuzes te maken. Want ja, hoe maak je die eigenlijk?

Een manier waar ik goede ervaringen mee heb is het raadplegen van de drie intelligentiebronnen die in ons lichaam zitten. Dit zijn:

Hoofd
Dit is de meest bekende en de meest voor de hand liggende intelligentiebron. We kunnen door middel van analyseren en beredeneren een afweging maken wat de beste keuze voor ons is. Ook kunnen we putten uit herinneringen zodat we niet vaker dezelfde fout maken. Hoewel dit dus een bijzonder handige intelligentievorm is, is ons hoofd als kieswijzer vrij beperkt en soms zelfs onbetrouwbaar. Dat heeft te maken met het feit dat onze (irreële) angsten en overtuigingen een belangrijke rol spelen in ons denken. We maken veelal keuzes gebaseerd op wat (niet) hoort, (niet) mag, zou moeten zijn of wat gevaarlijk kan zijn. De vraag is of deze overtuigingen waar zijn en of ze ons helpen of tegenwerken in het leven. Dat het denken ons levensplezier flink kan beperken bewijst voormalig verpleegster Bronnie Ware in haar boek The top five regrets of the dying. Spijtbetuiging #1 van mensen op hun sterfbed is: “I wish I'd had the courage to live a life true to myself, not the life others expected of me”. We maken veelal keuzes op basis van de verwachtingen van anderen. Weten zij beter wat bij je past dan jezelf? Nee, natuurlijk niet.

De beperking van het denken wordt ook duidelijk wanneer iets klopt op papier, maar het niet goed voelt. Voorbeelden zijn wanneer je op huizenjacht gaat of aan het daten bent. Je kunt soms geen of weinig redenen bedenken waarom het huis of de persoon niet bij je past. Je ‘weet’ gewoon dat het zo is. Dit laatste voorbeeld slaat gelijk een bruggetje naar de volgende intelligentiebron.

Hart
Het lijkt erop dat steeds meer mensen erkennen dat ook het hart een intelligentiebron, of beter gezegd een intelligentiekanaal is. Zo ook de onderzoekers van HearthMath en professoren als David Servan-Schreiber. Zij concluderen dat het hart informatie oppikt uit het (kwantum)veld, waar alle informatie over het verleden, heden en toekomst is opgeslagen, en die informatie doorgeeft aan de rest van het lichaam. Zo ‘weten’ we bijvoorbeeld wie we kunnen vertrouwen, waar iemand in een mensenmassa is of welk straatje we beter kunnen vermijden, terwijl we het rationeel niet kunnen verklaren. Het hart heeft toegang tot informatie die voor de lineaire ingestelde mind niet beschikbaar is. Luisteren naar het hart is als in een helikopter stappen om de volledige route te zien, terwijl het hoofd niet verder kan kijken dan de eerst volgende kruising.

Buik
De buik is net zoals het hart ook een intuïtief weten. Het verschil met het hart is dat de buik voornamelijk informatie geeft die betrekking heeft op onze primaire levensbehoeften als veiligheid en relaties. We kennen allemaal wel het onderbuik gevoel dat iets niet klopt of het hebben van vlinders in de buik. Het raadplegen van de buik kan interessante inzichten geven of een situatie wel echt zo angstig is als we denken (bijvoorbeeld het opzeggen van je baan of het beëindigen van een relatie).

Sta je voor een belangrijke keuze of weet je door alle tegenstrijdige gedachten niet meer naar welke gedachte je moet luisteren? Vraag het deze drie lichaamsdelen. Het is heel simpel:

1.     Ga eerst even flink ademen zodat je loskomt van je gedachten.
2.     Eenmaal rustiger, stel gesloten vragen (ja/nee/een uitkomst) om de beurt aan je hart, buik en hoofd.
3.     Voel of merk op hoe de verschillende onderdelen reageren op de vraag.
4.     Noteer voor jezelf wat ieder onderdeel zegt.
5.     Maak voor jezelf de afweging naar welk onderdeel of onderdelen je wilt luisteren. Onthoud: angst is een slechte raadgever!

Zo heb ik aan mezelf gevraagd of ik wel weg moest gaan bij m’n vorige werkgever. M’n hoofd zei nee, maar m’n hart en buik zeiden ja. Ondanks dat ze niet alle drie op een lijn zaten, wist ik wel naar welke delen ik het beste kon luisteren. Deze oefening gaf mij genoeg vertrouwen om de sprong in het diepe te maken. Die sprong was in mijn gedachten gigantisch groot! Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik deze oefening heb gedaan en mij heb laten leiden door m’n buik en hart.

Luisteren naar iets anders dan gedachten alleen kan verrassende antwoorden en zelfs zeer positieve levenswendingen geven. Ik wens je veel goede keuzes toe!

[1] Aldus Stephen R. Covey, auteur van de megabestseller ‘the 7 habits of highly effective people: ‘I am not a product of my circumstances. I am a product of my decisions.’