Is dit alles?

“Ik zoek iets meer, ik weet alleen niet waar” is een zin in het nummer Is dit alles? van Doe Maar. Deze zin heeft in de laatste dertig niets aan kracht ingeboet. We zijn nog altijd op zoek naar geluk. We weten alleen niet hoe en waar we het kunnen vinden.

De zoeken het vaak eerst in verre vakanties, een mooier huis, een nog leukere baan, en/of een hoger inkomen. De onderdelen van het prestatiemaatschappijplaatje. Alles moet nog mooier, nog beter en nog meer zijn. Pas dan ben je succesvol. Door succes word je gelukkig. Toch? Of niet?

Deze redenering klopt niet volgens Harvard onderzoeker Shawn Anchor. Hij stelt in zijn boek The Happiness Advantage en de gelijknamige TEDx talk dat wij geluk verkeerd benaderen. Succes is geen voorwaarde voor geluk zoals velen denken. Maar geluk is een voorwaarde voor succes. Door gelukkig te zijn worden we sneller succesvol. 

Deze andere zienswijze kan een hoop inzichten geven en vragen oproepen. Bijvoorbeeld, stel ik wel de goede prioriteiten in mijn leven? Ben ik gericht op succes of op geluk? Doe ik een baan omdat ik het leuk vind of omdat het laat zien dat ik succesvol ben?

Als je streeft naar succes herken jij wellicht het volgende gevoel: de euforie die je had bij het behalen van een ooit zo belangrijk doel ebt snel weg. De gedachte van ‘is dit alles?’ overheerst. De realiteit blijkt toch anders te zijn dat je verwacht had. Je bent blij en tevreden met het resultaat, maar echt gelukkig ben je niet.

Zelf heb ik dit ook aan de lopende band ervaren. Ik ben ook volop bezig geweest met het realiseren van het prestatiemaatschappijplaatje. Een goede baan, een actief sociaal leven, een eigen huis en minimaal een keer per jaar een grote reis maken. Alleen mijn sociale leven gaf mij een duurzame happiness boost. Dat vond ik vreemd.

Ik wilde begrijpen waar de ‘is dit alles?’ gedachte vandaan komt. Hoe kunnen we hiermee omgaan? Misschien nog wel belangrijker, hoe word je (nog) gelukkiger? De conclusie van Shawn is zeer verhelderend. Toch is succes niet als hoogste doel beschouwen maar een klein onderdeel van het antwoord.

Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden. De antwoorden heb ik gebundeld in een boek. Het boek richt zich op Millennials (20 - 35 jarigen) die veelal worstelen met dit thema. De verwachting is dat het boek in oktober uitkomt. Hou deze site in de gaten voor de laatste updates.

Veel geluk!

Jasper