Leef jij het leven alsof het een oefenwedstrijd is?

Helaas, volgende zomer wéér geen Oranjefeest in de Nederlandse straten. Wij gaan niet naar Rusland omdat zij (het Nederlands elftal) te weinig punten hebben gepakt. Het is begrijpelijk als we vanuit teleurstelling met vingers wijzen en oorzaken zoeken waarom het ons weer niet gelukt is. Het is echter de vraag of we daar het meeste van leren. Één ding waar we in elk geval iets van kunnen leren is de instelling van topsporters.

De instelling van topsporters

Topsporters hebben een doel voor ogen dat ze koste wat kost willen behalen. Ze gaan ervoor. Zelfs al is de kans klein dat ze winnen. Ze focussen zich volledig op hun eigen ontwikkeling en ze laten zich zo min mogelijk leiden door gebeurtenissen waar zij geen invloed op hebben. Wanneer we deze instelling afzetten tegen de instelling die past bij het spelen van een oefenwedstrijd dan zien we een groot verschil. Een oefenwedstrijd spelen we voor ons plezier, het doet er niet echt toe of we winnen of verliezen. Uiteraard is het leuker om te winnen dan te verliezen, maar het is geen ramp als je een oefenwedstrijd verliest. Verschil echte wedstrijd en oefenwedstrijd

Verschil echte wedstrijd en oefenwedstrijd

Een ander groot verschil tussen het spelen van een echte wedstrijd en een oefenwedstrijd is het resultaat: de mate van voldoening die we ervaren. Voldoening is een langdurig goed gevoel dat ontstaat wanneer we echt iets bereikt hebben. Het is een blijvend stuk zelfwaardering. Voldoening is iets anders dan plezier. Dat is vluchtig en kortstondig. Wat mij de afgelopen jaren is opgevallen? Dat heel veel mensen, met name de Millennials (1985 – 2000), leven alsof het een oefenwedstrijd is. We maken keuzes op basis van het plezier dat het ons oplevert en niet of minder of we er voldoening uit halen. Velen kiezen voor banen en relaties die ons snel gelukkig maken. Maar wanneer de onvermijdelijke dip binnen onze relaties of in onze baan komt, dan gaan we weg; op zoek naar het volgende korte hoogtepunt. Het gevolg is dat we nooit echt een voldaan gevoel hebben.

Zinvolle leven

Martin Seligman, psycholoog en bestseller auteur, beschrijft het onderscheid tussen plezier en voldoening in zijn boek Authentic Happiness. Hij beschrijft drie geluksniveaus die we kunnen ervaren: Het plezierig leven, het goede leven en het zinvolle leven. In het plezierig leven ligt de nadruk op kortetermijngeluk. Het doel is om zo veel mogelijk geluksprikkels te ervaren. De stap naar het zinvolle leven maken wanneer: 1) we beseffen dat we van kortetermijngeluk nooit blijvend gelukkig worden, én 2) wanneer we onze talenten inzetten voor iets groters dan onszelf. Met dat laatste bedoel ik dat we ons bijvoorbeeld inzetten voor een land, een organisatie of een beweging.

Bevrijd jezelf uit de oefenwedstrijd

Het plezierig leven of leven alsof het een oefenwedstrijd is, kost ontzettend veel energie en leidt veelal tot frustraties. Het vastzitten in de oefenwedstrijd is volgens mij een belangrijke oorzaak voor de bizarre stress-, burn-out en bore-outcijfers in Nederland en het ‘is dit alles?’ gevoel dat velen hebben. Misschien herken je dat wel? Leef jij het leven alsof het een oefenwedstrijd is?

Meer weten over millennial vraagstukken en wat je kunt doen om meer voldoening te ervaren? Kom dan eens naar een van mijn lezingen. De eerstvolgende is op 19 oktober, tickets €12,50.