Interview: Dit is hoe Millennial Jasper Scholten stopte met zijn corporate job en trainer werd

Bron: Holistik

Jasper Scholten (30) woont in Amsterdam, maar doordeweeks vind je hem ook op verschillende plekken ver daarbuiten. Hij geeft trainingen en lezingen bij organisaties door het hele land over het ‘Millennial Mysterie’. Want waarom zitten er op dit moment ruim 75.000 Millennials thuis vanwege te veel stress? Hoe komt het dat er zo weinig van deze generatie echt voldoening lijken te ervaren? Daar geeft Jasper een antwoord op.

Dit is hoe Millennial Jasper Scholten stopte met zijn corporate job en trainer/spreker werd

Een man die onderneemt in spiritualiteit: hoe zit dat?

Jasper: Ergens heeft dat er altijd wel in gezeten denk ik. Van jongs af aan was ik op zoek naar antwoorden op de vragen ‘wie ben ik?’, ‘waarom zijn we hier?’ en ‘wat betekent het leven?’. Toen ik twaalf was heb ik bijvoorbeeld bewust gekozen om naar een Christelijke middelbare school te gaan in plaats van een openbare-, waar de meeste vriendjes naar toe gingen. De echte antwoorden vond ik echter niet in het Christendom. Dat heeft waarschijnlijk te maken dat ik feestjes, voetbal en meisjes belangrijker vond. Dat er 33.000 verschillende Christelijke stromingen met evenveel waarheden zijn hielp ook niet echt… In mijn studententijd ben ik me verder gaan verdiepen in het Boeddhisme, Cursus in Wonderen en persoonlijk leiderschapsliteratuur (zoals Stephen Covey, Napoleon Hill en Jan Bommerez). Deze verdieping heeft een nieuwsgierigheid in mij aangewakkerd om meerdere trainings- en coachtrajecten te doorlopen, die uiteindelijk enorm waardevol zijn geweest in het begrijpen van wie ik ben, wat ik wil en hoe ik mijn leven wil leiden. Toen ik uiteindelijk vastliep in mijn corporate baan door een gebrek aan zingeving, werd ik gedwongen om iets te gaan doen dat beter bij me past. Het duurde niet lang voordat ik me realiseerde dat ik verder wilde met persoonlijke ontwikkeling en pragmatische spiritualiteit. Het zijn deze gebieden die in mijn ogen een echte oplossing geven voor de hedendaagse stress- en depressieproblematiek.

Wat betekent spiritualiteit voor jou?

Jasper: Spiritualiteit zie ik als persoonlijke ontwikkeling 2.0. Het is volgens mij onmogelijk om niet met spiritualiteit in aanraking te komen wanneer je op het pad van persoonlijke ontwikkeling zit. Gedachten, overtuigingen, emoties en intuïtie zijn niet tastbaar, ze zijn zweverig, letterlijk. Deze zweverige zaken bepalen wel een heel groot deel van ons leven. We kunnen ze eng vinden of er voor weglopen, maar vroeg of laat zullen we er een keer mee aan de slag mogen gaan. Verschillende spirituele stromingen en methoden bieden zeer concrete handvaten hoe hier mee om te gaan. Dan wordt spiritualiteit pragmatisch en daar houd ik van.

Wat heb jij met het onderwerp ‘Millennials’?

Jasper: Haha, nou best wel een hoop. Ten eerste, ik ben er zelf een. Ik kan me goed vinden in de Millennial-kenmerken ‘eigenwijs’, ‘gedreven’, ‘wil een unieke bijdrage leveren’ en ‘op zoek zijn naar zingeving’. Ten tweede is dat ik een boek over Millennials (20 – 35 jaar) heb geschreven. Ik wilde begrijpen hoe het kan dat er zo weinig van zo’n kansrijke generatie echt voldoening ervaren in het leven. Kijkend naar de onderzoeken, lijkt het erop dat de ene helft met een ‘is dit alles?’ gevoel rondloopt en de andere helft thuiszit met een burn-out of depressie. Dat is toch vreemd als je je bedenkt dat deze generatie met ongekende welvaart en mogelijkheden is opgegroeid? Dit mysterie wilde ik oplossen. Dat heb ik gedaan in Het Millennial Mysterie, dat naar verwachting eind oktober 2017 in de winkel ligt.

Hoe groot is het probleem van teveel stress in Nederland?

Jasper: De stresscijfers liegen er niet om. Op dit moment zitten er ongeveer 75.000 Millennials thuis vanwege te veel stress. Dan neem ik nog niet eens de andere generaties mee… Dit komt qua grootte overeen met de steden Lelystad en Gouda! Dus ja, er mag zeker iets gaan gebeuren. Stap 1 is dat we ons bewust worden van onze stress bronnen. Stress is iets persoonlijks, wat de een als stressvol ervaart is stressloos voor de ander. Pas als we onze stressoren kennen, kunnen we er echt iets aan doen.

Hoe voorkom je dat je ‘leeg’ loopt?

Jasper: Een oefening die ik regelmatig geef in mijn trainingen en lezingen, is het achterhalen van wat energie kost en wat energie geeft. Je loopt nu eenmaal leeg wanneer je te veel dingen doet die je energie kosten. Het kan een epiphany zijn dat social media, je mobieltje, Netflix en sommige mensen enorme energievreters zijn, terwijl je daar onbewust toch heel veel tijd aan besteed. De kunst is om een betere balans te vinden tussen energiegevers en energievreters.

Wat wil je graag aan andere mensen mee geven?

Jasper: Dat alle antwoorden en het geluk in onszelf zitten.

Wil je verder nog iets met ons delen?

Jasper: Een filmpje dat ik regelmatig opzet en me enorm heeft geïnspireerd toen ik besloot om weg te gaan bij mijn oude werkgever is van TJOP: Follow your heart.